BlogOmoType – Za vizualne mislioce

March 28, 2019by Petar Reic0
https://www.omolab.com/wp-content/uploads/2020/05/OT-naslovna.png

OmoType je pismo oblikovano i prilagođeno za osobe s disleksijom i ostalim teškoćama čitanja. Vizualno ugodan font može se prilagoditi jedinstvenim potrebama i preferencijama.

Kada smo krenuli u proces oblikovanja pisma za osobe s disleksijom postavili smo za cilj oblikovati pismo koje se u najmanjoj mogućoj mjeri razlikuje od fontova koji su u svakodnevnoj upotrebi, a da pri tom poboljšava čitljivost, praćenje retka, te sprječava zamjenu sličnih slova označavanjem ili deformacijom samo ‘problematičnih’ slovnih znakova.

omotype zrcalna slova

Simetrično suprotna slova mogu se dodatno označiti kako bi se izbjegla konfuzija pri čitanju. Ova funkcija dostupna je kroz OmoReader aplikaciju.

Budući da disleksija ima širok spektar manifestacija namjera je  da se pismo može prilagoditi jedinstvenim potrebama korisnika.

https://www.omolab.com/wp-content/uploads/2020/05/omotype_stilovi.png

OmoType Std  je sustav od 24 fonta sa šest debljina (Light, Regular, Book, Medium, Bold, Black), od kojih je svaka spacionirana u četiri varijante (One, Two, Three, Four).

Prilikom testiranja OmoType fonta primijećeno je da mlađa djeca i slabiji čitači preferiraju pismo koje čini obrise riječi istaknutijim stoga smo oblikovali posebnu font obitelj OmoType Ext s još istaknutijim verzalima te gornjim i donjim produžetcima.

OmoType Ext također sačinjava sustav od 24 fonta sa šest debljina (Light, Regular, Book, Medium, Bold, Black), od kojih je svaka spacionirana u četiri varijante (One, Two, Three, Four).

Ovo pismo oblikovano je slijedeći rezultate dosadašnjih istraživanja na području čitljivosti fontova za osobe s disleksijom. Font je tijekom razvoja ispitan na ispitnoj skupini od 15 djece s teškoćama čitanja.

https://www.omolab.com/wp-content/uploads/2020/05/hheumadka2ocpef7hat4.png
omotype_anatomija_2
https://www.omolab.com/wp-content/uploads/2020/05/omotype_anatomija_3.png

Rezultati testiranja

Kao što je već spomenuto font je tijekom razvoja ispitan na ispitnoj skupini od 15 djece s smetnjama čitanja u dobi od 10 do 14 godina. Ispitivanja je provodila Nina Kupusović, profesorica logopedije, u suradnji s Udrugom Dyxy, županijskom udrugom za djecu i mlade s teškoćama pisanja i učenja te Dječjom poliklinikom u Splitu. Fontovi korišteni kod ispitivanja su Times New Roman, Arial, Dyslexie Font i OmoType Std.

Rezultati testiranja pokazali su da djeca s smetnjama čitanja čitaju brže uz OmoType font,

testiranje_1

uz manje grešaka,

testiranje_2

te su na osnovu isključivo vizualnih preferencija OmoType fontu dali prosječnu ocjenu 3,54 (jedan je najmanja ocjena, a četiri najviša).

testiranje_3

Iako su rezultati testiranja sjajni za performanse OmoType fonta bitno je naglasiti da je prilikom testiranja korištena samo jedna inačica OmoType Std fonta. Prilagodbom osobnim preferencijama rezultati će biti značajno bolji. Testiranja OmoType fontova nastaviti ćemo u suradnji s Rehabilitacijsko-edukacijskim fakultetom u Zagrebu.

Rezime

OmoType Std i OmoType Ext potpuno su besplatni za korištenje krajnjim korisnicima. Svoju punu funkcionalnost ova pisma ostvaruju kroz Omoguru aplikaciju.

OmoType sustav fontova plod je suradnje OmoLab-a i dizajnera i tipografa Marka Hrastovca.

Načini korištenja

OmoType Std sustav ima ukupno 24 inačice koje se sastoje od 6 debljina slova i 4 različita razmaka između slovnih znakova. Za čitanje su se, prema dosadašnjim testiranjima, najbolje pokazale inačice OmoType Std Regular One / Two i OmoType Std Book One / Two. Ako čitanje ‘zapinje’ možete koristiti inačice Three i Four.

Za mlađu djecu (za prvi susret sa slovima) i lošije čitače uputnije je koristiti sustav OmoType Ext. Naime ovaj sustavi ima još izraženije ekstendere što čini obris riječi istaknutijim. OmoType Ext sustav ima također 24 inačice koje su podijeljene na isti način kao i kod Std verzije.

Ako ovaj tekst čitate na web stranici OmoType.com tada to radite uz pomoć OmoType Std Book One inačice.

Ako imate bilo kakvih pitanja slobodno nam se obratite putem društvenih mreža ili kontakt podataka u dnu stranice.

Preuzmi Omoguru za smartphone i tablete:

Preuzmi Omoguru za smartphone i tablete:

app store dowaload
play store donwload

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *